Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Kaucmindē glabātās kulinārās dainas

Kaucmindē glabātās kulinārās dainas
Foto: Ilmārs Znotiņš

Tikko ceļu pie saimniecēm uzsākusi Apgādā Zvaigzne ABC izdotā kaucmindietes Ainas Kļaviņas grāmata “Pusdienas katrai dienai” – īsti latviska pavārgrāmata, kas tapusi, apkopojot zināšanas, kuras gūtas Kaucmindes mājturības seminārā un pārbaudītas garajā mūžā.

Pirmais grāmatas izdevums pie lasītājiem devās tālajā 1974. gadā, un to ikdienā lietoja mājasmātes visā Latvijā, bet jaunais, greznais sējums tapis, autorei nedaudz mūsdienīgojot pirmo.
Šo recepšu un padomu krājumu var dēvēt par kulinārām latvju dainām – Aina Kļaviņa uzskata, ka viss labākais, ko likt galdā, aug mūsu pašu zemē un no tā pagatavojami visgardākie un veselīgākie ēdieni. “Mēs esam latvieši. Mēs redzam un pazīstam pasauli un daudz no tās aizgūstam, bet vienlaikus saglabājam sevi un savu garu. Virtuvē, rokdarbos un dzīvē,” saka Aina Kļaviņa.

“Pusdienas katrai dienai” var lietot kā špikeri, burtiski sekojot autores sastādītajai ēdienkartei gada garumā, taču grāmatā ir ietvertas arī atsevišķas sadaļas salātiem, bagātīgu piedevu klāsts, apetīti rosinošas silto, auksto un saldo mērču, kā arī mīklu, cepumu un kūku receptes. Tāpat autore pievērsusi uzmanību galda klāšanai un ēdienu dekorēšanai, dalījusies ar dažādiem saimnieču “knifiem”, lai ēdieni izdotos patiešām gardi, un (tas īpaši noderēs jaunajām saimniecēm!) pievienojusi tabulas ar pārtikas produktu sastāvu un kalorijām, kā arī garšaugu pielietojumu dažādos ēdienos un citām mazām viltībiņām. Izmantojot grāmatā ietvertos padomus, iespējams stipri vienkāršot sadzīvi – nav jāprāto, ko pasniegt, turklāt receptes ir vienkārši un skaidri uzrakstītas.

Grāmatas autore, leģendārā Kaucmindes mājturības institūta absolvente Aina Kļaviņa (dz. 1923. gada 14. aprīlī – tātad nākamajā svētdienā autore svinēs 90. jubileju!), institūtu pabeidza pēdējā gadā, pirms šo mācību iestādi likvidēja uz visiem laikiem. Institūtu beidzot, jaunās speciālistes saņēma ne tikai diplomu, bet dzīvē līdzi aiznesa arī tautā piedēvēto nosaukumu “kaucmindietes”. Šim vārdam ir teju vai zīmola vērtība, un par tādu to ar savu turpmāko darbu gan lietišķajā mākslā, gan kulinārijā darījušas pašas absolventes, arī Kļaviņas kundze. Institūtā iegūtās zināšanas viņa nodevusi jaunajai paaudzei, strādājot par mājturības skolotāju vairākās skolās.
Aina Kļaviņa sarakstījusi arī pavārgrāmatas “444 kartupeļu ēdieni”, “Viesību galds”, “Mājturība”, “Jaunā pavāra ABC” un citas. Kopā ar dēlu Sandri Kļaviņu sagatavojusi krājumu “Atmiņu skices. Mirdza Ķempe”. Vairākas grāmatas tulkotas arī citās valodās.